Software for healthcare

Regionale uitwisseling

Regionale uitwisseling

{text}  

Sinds 23 april 2013 is de zorginfrastructuur van het LSP aangepast. Zorgverleners die gebruik maken van de zorginfrastructuur wisselen dan niet meer landelijk maar regionaal gegevens uit. In de praktijk betekent dit dat uw huisartsenpost gegevens kan uitwisselen met de huisartsen in de regio. En dat apotheken gegevens kunnen uitwisselen met andere apotheken, ziekenhuizen en huisartsenposten uit de omgeving.

De zorginfrastructuur kent ongeveer 40 regio's. Alle huisartsenpraktijken, huisartsenposten en apotheken die aangesloten zijn op de zorginfrastructuur, zijn ingedeeld in één van deze regio's. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben patiënten die vaak uit meerdere regio's komen en kunnen daarom met meerdere regio's gegevens uitwisselen. De komende maanden kan de indeling nog veranderen. Zorgverleners gaan zelf bepalen met welke andere zorgverleners zij gegevens uitwisselen.

Gevolgen
De meeste patiënten zullen weinig merken van deze aanpassing. Woont u echter op de grens van een regio, dan kan het voorkomen dat bijvoorbeeld uw huisartsenpost wel gegevens kan opvragen bij uw huisarts, maar niet bij de apotheek waar u regelmatig medicijnen haalt omdat deze in een andere regio is ingedeeld. En belandt u bijvoorbeeld tijdens een vakantie bij een onbekende huisartsenpost of haalt u medicijnen bij een apotheek aan de andere kant van het land? Dan is de kans groot dat deze uw gegevens niet kan opvragen.

Regio-indeling
De regio-indeling kunt u bekijken op de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). U kunt zo nagaan met welke andere zorgverleners uw eigen huisarts en apotheek gegevens kunnen uitwisselen. Vanaf eind 2013 kunt u zelf bepalen welke zorgverleners uw gegevens kunnen uitwisselen. De VZVZ ontwikkelt hiervoor een website. U kunt dan aangeven of u wilt dat uw gegevens regionaal of landelijk beschikbaar zijn. En u kunt vastleggen welke zorgverleners uw gegevens mogen inzien.

Toestemming geven
Zorgverleners kunnen uw gegevens alleen uitwisselen via de zorginfrastructuur als zij aangesloten zijn op het LSP. Wilt u weten of uw zorgverleners zijn aangesloten? Kijk dan op www.vzvz.nl. Ook moet u vooraf toestemming hebben gegeven aan uw huisarts en apotheek om uw gegevens beschikbaar te stellen aan andere zorgverleners. Toestemming kunt u geven door contact op te nemen met uw zorgverlener of online via www.ikgeeftoestemming.nl. Een zorgverlener die u gegevens wil opvragen, mag dat alleen als het nodig is voor uw behandeling.

Wat zeggen onze klanten

Onze producten worden breed ingezet. We horen graag de reacties. Zo kunnen we verbeteren.

Nieuwsbrief

Schrijf in om het laatste nieuws te ontvangen